Stichting Support Pediatric Care Africa

Hoe het allemaal begon!


Pediatric Care Africa is een non-profit organisatie
opgericht door Dr. J. André Hattingh, MD. Ph.D. DTM & H (Ret.)

Geboren in de 60er jaren als kind  van een Schotse moeder en een Afrikaanse vader, groeide ik op in een klein stadje genaamd Koster in het toenmalige West-Transvaal in Zuid-Afrika.
Als kind liep ik niet over van enthousiasme voor de school, in die tijd, te traag en saai, met veel interessantere “buitenschoolse” activiteiten om mij als jongen bezig te houden.
Dankzij een heel geduldige moeder, heel veel geluk en een fantastische leraar genaamd Era van Zyl, heb ik toch  de middelbare school gehaald.
 
Vervolgens had ik het geluk om een ​​studiebeurs te krijgen aan de UCLA in de VS, waar ik een opleiding volgde tot arts en daarna tot chirurg.
Ik behaalde mijn Ph.D. in neurowetenschappen met als primaire onderzoeksgebied FAS / FAE (foetaal-alcoholsyndroom).  Aan het einde van mijn onderzoek in 1999 bracht ik een jaar door in Taiwan in het National Taiwan University Hospital (NTU), om getraind te worden in MRI/CT-scaninterpretatie.
 
Afrika met zijn uitgestrekte wildernis en zijn overweldigende natuur zoals ik dat uit mijn jeugd kende, is mij blijven fascineren, dus begon ik mijn Afrika-avontuur, eerst in Mkushi in Zambia, waar ik een aantal jaren de enige dokter en chirurg was in de Tusekelemu Clinic. Ik ben vervolgens naar Livingstone verhuisd toen mijn contract daar afliep. Daar ontmoette ik mijn vrouw dankzij een nare spinnenbeet op haar arm. Ik behandelde haar spinnenbeet met succes en een paar jaar later gaf ze mij haar jawoord.
Joyce is een Nederlandse juriste die opgroeide in Maashees in Nederland, werkte in Utrecht en gedurende haar sabbatical year een paar maanden in Livingstone les gaf.
 
Het behandelen van door de zon verbrande toeristen bleef echter niet boeien.
Na 2 jaar Livingstone ging ik daarom naar Blantyre en Lilongwe in Malawi om operaties te doen. Intussen was ik ook onder meer betrokken bij de eerste scheiding van Siamese tweelingen buiten Zuid-Afrika .In Blantyre heb ik een klein ziekenhuis opgericht.
 
Daardoor kwam ik er achter dat architecten en ontwerpers niet altijd de behoeften van de patiënten en de artsen die in ziekenhuizen verblijven bovenaan hebben staan. Zonder formele opleiding en volledig autodidact ben ik onbevangen en zeer praktijkgericht aan de slag gegaan en ik heb met succes een aantal ziekenhuizen en klinieken gebouwd, waardoor, vooral in arme plattelandsgebieden, medische hulp en verzorging ineens mogelijk was.
 
Tot op heden heb ik 12 ziekenhuizen en klinieken ontworpen, waarvan ik er 7 zelf heb gebouwd, variërend van een ultramodern ziekenhuis met 180 bedden in Pweto tot een pediatrisch ziekenhuis met 102 bedden in de Democratische Republiek Congo, Kisangani.
Tijdens mijn 9 jarig verblijf in de Democratische Republiek Congo, heb ik onder meer het 156 bedden tellende Mutanda ziekenhuis ontworpen en gebouwd en heb ik daar vijf jaar leiding gegeven als  medisch directeur.
 
De president van de Democratische Republiek Congo en wijlen ambassadeur Katumba vroegen mij vervolgens om een naar ​​internationale standaarden gespecialiseerd kinderziekenhuis te bouwen in Kisangani in de oostelijke provincie, 72 km van de evenaar. Het vochtige klimaat in het stroomgebied van de Congorivier en tropische regenwouden eromheen vormen een bron van tropische ziekten en door zijn extreme ligging ontbrak het daar tot dan aan goede medische zorg.
 
Het ziekenhuis dat ik in Kisangani heb gebouwd staat nu bekend als het Hopital du Cinquantenaire de Kisangani of kortweg HCK.
 
Vanaf het moment van de opening in 2013 tot 2017 was ik daar medisch directeur en ik ben nog steeds erg trots op de opmerkelijke prestaties van HCK, zijn zeer toegewijde personeel en de hoge standaard van patiëntenzorg in het HCK.
 
Na 2017 ben ik met de actieve geneeskunde gestopt en keerde ik terug naar Zuid-Afrika. Daar heb ik  Pediatric Care Africa opgericht.
 
In 2021 werd Stichting Support Pediatric care Africa opgericht in Nederland om Pediatric care Africa te ondersteunen door aandacht te vragen in Nederland voor het werk dat wij in en om Zuid Afrika doen en om daarvoor fondsen te werven, zodat Pediatric care Africa kinderen in nood kan blijven helpen.

Doneer


Meer over Pediatric care Africa

Pediatric care Africa is een in Zuid Afrika geregistreerde non-profit organisatie (Reg nr. NPO 214-711). Pediatric care Africa is tevens geregistreerd als een Public Benefit Organisation bij de Zuid Afrikaanse Belastingdienst, hetgeen betekent dat giften aan Pediatric care Africa aftrekbaar zijn  (PBO Reg nr. 930064552). Pediatric care Africa is door de Nederlandse belastingdienst aangemerkt als ANBI instelling, ANBI nummer: 8262 52 291, waardoor giften ook hier te lande aftrekbaar zijn.

Bestuur

Andre Hattingh
Oprichter/voorzitter

Meer over Andre, zie hierboven

Ben van der Merwe
Vice-voorzitter


Ben behaalde zijn BSc-graad in algemene wetenschappen. Hij bezat een privéschool en een safaribedrijf. Na een ongeval is hij met deze werkzaamheden moeten stoppen en is hij nu met pensioen.

Joyce Crompvoets
Penningmeester


Joyce is geboren en getogen in Nederland. Zij groeide op in het kleine Noord Brabantse dorpje Maashees. Na het behalen van haar master Rechtsgeleerdheid heeft zij bij de Rechtbank in Utrecht gewerkt met als specialisatie Familierecht. Joyce ontmoette haar man Andre in Zambia en woont nu bij hem in Zuid-Afrika.

Surika van der Merwe
Secretariaat


Surika studeerde rechten en voltooide daarna ook haar lerarenopleiding. Ze was lerares en later directeur van een particuliere school. De afgelopen jaren is ze tutor geweest bij Master Maths.

Leo Crompvoets
Bestuurslid


Leo heeft de afgelopen 30 jaar in de rechtbank  gewerkt als rechter. Leo is nu met pensioen en heeft dus tijd om zijn kennis en ervaring in te zetten voor Pediatric care Africa.

Adele Marais
Bestuurslid


Adele is een in Zuid Afrika geregistreerde diëtiste en heeft in verschillende diëtetiek sectoren gewerkt, waaronder het Chris Hani Baragwanath-ziekenhuis. Momenteel is zij werkzaam in het WITS Donald Gordon Medical Center op de ICU. Ze is ook de auteur van 2 boeken over voeding voor kankerpatiënten.


Stichting Support Pediatric care Africa is er voor Pediatric care Africa

Stichting Support Pediatric care Africa is gevestigd in Nederland en ingeschreven in de Kamer van Koophandel onder nr. 81656424. Deze Nederlandse stichting is opgericht ter ondersteuning van de non-profit organisatie Pediatric care Africa in Zuid Afrika. Stichting Support Pediatric care Africa vraagt in Nederland aandacht voor het werk dat Pediatric care Africa doet in Zuid Afrika en werft fondsen, zodat Pediatric care Africa kinderen in nood kan blijven helpen.

Pediatric care Africa is door de Nederlandse belastingdienst aangemerkt als ANBI instelling ANBI nummer: 8621 72 111, waardoor giften ook hier te lande aftrekbaar zijn.

Bestuur

Mr. L.J.A. Crompvoets
Voorzitter

Drs. A.L.M. van Rooij
Penningmeester

Mr. J. Crompvoets
Secretaris

Drs. B.G.C.M. Ruyten
Bestuurslid

Documenten Stichting Support Pediatric Care Africa

– Financiële stukken te verkrijgen op aanvraag treasurer@pediatriccareafrica.org